Az autóklíma működése és gyakori meghibásodásai

A nyár közeledtével egyre gyakrabban használják az autósok a gépkocsik klímaberendezését. A kellemesen hűvös utastér ma már alapkövetelménynek számít a a meleg napokon, de a nem megfelelő használat és az odafigyelés hiánya könnyen a klíma meghibásodásához vezethet, ami komoly költségekkel járhat. Hogyan is működik az autóklíma, milyen részei romolhatnak el, hogyan kell ezeket javítani és mit tehetünk mi magunk a jó működés érdekében? Szívesen tudna meg többet autója hűtési rendszeréről? Cikkünkben az autóklíma működése, felépítése és gyakori meghibásodásai kerülnek bemutatásra.

Az autóklíma története: nem volt mindig alapfelszerelés

Ma már szinte minden újonnan vásárolt autónál alapfelszereltségnek számít, teljesen természetesnek vesszük, hogy van és szinte el sem tudjuk képzelni az autózást klíma nélkül. Ha használt autó beszerzését tervezzük, az egyik első kérdésünk, hogy van-e benne klíma. Pedig nem volt ez mindig ennyire természetes, hiszen az autókban nagyjából a 70-es években jelent meg az utastér hűtését biztosító berendezés, igaz akkoriban még csak a luxusautók tulajdonosait illette meg ez a kiváltság. Ezzel szemben ma már az alacsonyabb kategóriájú kocsiknál is szériatartozék.

S bár sokan természetesnek veszik a berendezés meglétét, nem mindenki tudja, hogy pontosan mit is csinál az autóklíma, hogyan működik, milyen jelei lehetnek a meghibásodásának, hogyan kell vigyázni rá és mi a teendő, ha beüt a krach és elromlik? Először vegyük át nagy vonalakban, hogy mi is tulajdonképpen az autóklíma és hogyan működik?

Az autóklíma működése lépésről-lépésre

1. Bekapcsolás

Az autóklíma működése a hűtőrendszer aktiválásával kezdődik. A klíma az a berendezés az autónkban, ami folyamatosan képes az utastér hőmérsékletének szabályozására, jellemzően hűtésére. A rendszer működtetése egyszerű, tulajdonképpen egy gomb megnyomásával már indítható is a hűtés. A kapcsoló segítségével egy szivattyút indítunk be, ami hűtőközeget juttat a klímarendszer elemein keresztül az utastérben lévő belső elpárologtatóba, ami hőt von el az utastérből, ezáltal csökkenti annak hőmérsékletét.

2. Hűtőközeg keringetése

Az autók klímaberendezése a hűtőközeg nyomás- és halmazállapot-változására, illetve az ezzel járó hőmérséklet-változásra épül. A rendszer legfontosabb alkatrésze a klímakompresszor, aminek a feladata, hogy összesűrítse a meglehetősen furcsa nevű, de környezetbarát R134A nevű, gáz halmazállapotú hűtőközeget. Fontos tudni, hogy ugyan sok, az utakon forgalomban lévő autó ezzel a gázzal üzemel, de az újabb típusokban már másfajta gáz kering.

3. Párátlanítás és szennyeződések felfogása

A sűrítés hatására magas hőmérsékletű és nagynyomású gáz jön létre. Ez után a kondenzátorba kerül, ahol a menetszél lehűti és cseppfolyóssá válik. A rendszer következő eleme a szárítószűrő, ami párátlanítja a közeget és a különböző szennyeződéseket is felfogja.

4. Az utastér hűtése

A még mindig folyékony halmazállapotú, nagy nyomású és meleg hűtőközeg ezt követően átmegy a táguló vagy más néven expanziós szelepen, ahol hirtelen kitágul, lecsökken a nyomása, ennek hatására lehűl. A már hideg R134A a párologtatón áthaladva ismét felmelegszik, ezáltal pedig lehűti az utastér szintén ide beérkező levegőjét, és a benne lévő vizet is kivonja. Az utastérbe így száraz és hűvös levegő kerül vissza. A hűtőközeg közben felveszi eredeti állapotát, ismét kis nyomású gáz lesz belőle és a folyamat kezdődhet elölről. A autóklíma működése komplex folyamat, amely sok ponton meghibásodhat. A következőkben ezeket mutatjuk be.

Mi romolhat el az autóklímában?

Autóklíma szivárgás

A leggyakoribb hiba az autók klímaberendezésében, ha a hűtőközeg valamilyen okból szivárog. Ennek több oka is lehet, de jellemzően a leggyakoribb, hogy valamely, a rendszerbe épített cső elhasználódik és megreped, esetleg a tömítéseknél szökik a közeg. Ez a probléma könnyen orvosolható és legtöbb esetben szabad szemmel is jól látható. A hibás cső cseréje gyorsan megvan, de nem árt tudni, hogy egy gyári klímacső akár 50-100 ezer forintos költséget is jelenthet. Fontos tudni, hogy az egyszerű utántöltés ilyenkor sem jelent teljes megoldást, a hibás alkatrészt célszerű időben kicseréltetni. A régebbi autóknál kötelező volt a hűtőközeg néhány évenkénti feltöltése, az újabb modelleknél ugyanakkor már komolyabb problémát is jelezhet az autóklíma szivárgás.

Autóklíma kompresszor hibák

Nagyobb a baj, ha a kompresszor romlik el a rendszerben, már csak azért is, mert ez a teljes berendezés leggyengébb láncszeme. A kompresszor biztonságos működéséhez hűtésre van szükség, amit az ide visszatérő hűtőközeg végez el. Ha a hűtőközeg nem kellően hideg, nem tudja lehűteni a kompresszort, ami melegedni és tágulni kezd, a dugattyúk megszorulnak, majd végül teljesen beállnak. Elromolhat a kompresszor kapcsoló-mechanizmusa és belső sérülés is keletkezhet a kompresszoron belül. Ez utóbbi esetben a keletkező törmelékek és szennyeződések tisztításhoz a teljes alkatrészt szét kell szedni, rosszabb esetben cserélni, ami sok százezer forintos költséget is jelenthet. Az autóklíma kompresszor hibák javítási költsége igen magas lehet.

Autóklíma kondenzátor hiba

A rendszer másik fontos alkatrésze, az autóklíma kondenzátor is elromolhat. Gyakori, hogy a téli időszakban a csúszós utakon használt só vagy sós latyak kerül kapcsolatba a klímahűtővel, ilyenkor elrepedhet, megrozsdásodhat. A megjelenő repedéseken lassan távozik a hűtőközeg és idővel jelentkezik a kompresszor beállása. A hűtőt nem érdemes javítani, ha elromlik, sajnos cserélni kell.

Szárítószűrő probléma

A nagyobb autóklíma javításkor ajánlatos a szárítószűrő cseréje is, ugyanis ez könnyen telítődhet, ha a levegővel érintkezik. Ez egy, a klíma hűtőbe épített patron, ami néhány tízezer forint körüli összeget jelent az autósnak.

A rendszerben jelentkező dugulás is leginkább a szárítószűrő telítődésével jelentkezik. A dugulásnak lehet oka a kondenzátor egy csövének összenyomódása is, amit akár egy felpattanó kő is okozhat. Dugulást okozhat még a kompresszor kopása és az ezzel együtt járó eltömődés is, vagy az is, ha a hűtőközegbe kevert olaj mennyisége nem a megfelelő. Ezek mindegyike akadályozza a közeg áramlását.

Pollenszűrő eltömődés

Szintén gyakori hiba a pollenszűrő eltömődése, amit szintén érdemes akár évente is kicserélni. A pollenszűrő nem csak a levegő átengedése miatt fontos, hanem a szennyeződések, illetve a baktériumok felfogására szolgál.

Melyek az autóklíma hiba jelei?

Nem kell feltétlenül szakavatott klímaszerelőnek lennünk ahhoz, hogy megállapítsuk, valami nem stimmel az autónk klímaberendezésével. Van néhány olyan jel, amit, ha észlelünk és időben lépünk, megelőzhetjük az esetleges komolyabb meghibásodást, nem utolsó sorban pedig akár komolyabb költségektől is megkímélhetjük magunkat.

Az autóklíma hiba jelei az alábbiak általában:

  • A leginkább szembetűnő jel, ha a klímarendszer a kapcsoló gomb megnyomásával el sem indul.
  • Szintén a rendszer meghibásodására kell gondolnunk, ha a klíma nem fúj kellően hideg, 10 Celsius fok alatti levegőt.
  • A hűtőközeg elszökésére utalhat, ha gyengül, vagy teljesen megszűnik a hűtés. Ilyenkor egyébként a gyengébben hűtő klímaberendezést nem érdemes tovább használni, mert az további károsodásokhoz vezethet.
  • Gyanakodni kell a rendszer meghibásodására, ha a klíma büdös levegőt fúj. Ilyenkor azonnal forduljunk szakszervizhez!
  • A szárítószűrő meghibásodását jelzi, ha a klíma működtetése során, vagy azt követően nem csepeg víz az autó alá.
  • Ha a klímaberendezés nem tud párátlanítani, az szintén a meghibásodás jele lehet.
autóklíma felépítése

Tippek a karbantartáshoz

Autóklíma ellenőrzés

A klímarendszer ellenőrzését akkor is célszerű elvégeztetni, ha egyébként semmilyen meghibásodásra utaló jelet nem érzékelünk. Általánosan elfogadott, hogy évente, de legalább kétévente érdemes ezt elvégezni. Ilyenkor ráadásul nem csak az történik, hogy után töltik az esetlegesen elszökő gázt, hanem általában a szárítószűrő cseréjére is sor kerül.

Autóklíma töltés

Mint az autó minden egyéb műszaki rendszere, így a klímarendszer is igényli a rendszeres ellenőrzést, karbantartást. Az autóklíma javítására és ellenőrzésére nemcsak azért van szükség, mert ezzel a klíma időtartamát és az előírásszerű működését is biztosítjuk, de az egészségünk megőrzése szempontjából is fontos lehet, sőt a nem megfelelően karbantartott klímaberendezés a fogyasztást is növelheti. Nézzük tehát, milyen beavatkozásokra van szükség a profi klímaszervizben.

Mint láttuk, a klíma lecsökkent teljesítménye utalhat arra, hogy a rendszerből valahol szökik a hűtőközeg. Az, hogy az előírtakhoz képest mekkora mennyiségű közeg kering a rendszerben és mennyi szökött el, az autó szervizcsatlakozóin keresztül pontosan megállapítható, a hiányzó mennyiség pedig pótolható. Ehhez először lefejtik a rendszerben lévő gázt, ezt megmérik, összehasonlítják az előírt mennyiséggel, a hiányzó mennyiséget pedig pótolják. Elmerülne mélyebben a témában? Olvassa el az ​​autóklíma töltés témájú cikkeket!

Pollenszűrő csere

Ezeknél az ellenőrzéseknél általában a pollenszűrő cseréjét is elvégzik a szakemberek. A legtöbb gyártó 8-10 ezer kilométer megtétele után írja elő a cserét, de ha városi környezetben használjuk autónkat, akár már 5 ezer kilométerenként is érdemes kicseréltetni a szűrőt. A pollenszűrő cseréje nemcsak azért fontos, mert az eldugult szűrőn keresztül kevesebb levegő kerül az autó utasterébe, hanem, mert a szűrőben lerakódott baktériumok egészségkárosodást is okozhatnak.

Autóklíma fertőtlenítés

Szintén érdemes rendszeres időközönként elvégeztetni az autóklíma fertőtlenítés feladatokat. A belső elpárologtatóban a folyamatos hőingadozásnak köszönhetően könnyen megtelepedhetnek a különféle baktériumok és gombák, amelyek szintén ártalmasak lehetnek az egészségre.

Az autóklíma tisztítását és fertőtlenítését a szakszervizek ózon generátor segítségével végzik. A technológia az ózon fertőtlenítő hatására épül. Az ózon aktív oxigén molekulái erős oxidáló tulajdonságának köszönhetően tökéletesek a baktériumok okozta kellemetlen szagok megszüntetésére is. Kellemetlen szagok forrása lehet a rendszerben lecsapódó és pangó víz is. A fertőtlenítéskor ezt is kezelni kell. Fontos tudni, hogy a klíma fertőtlenítését követően a pollen szűrőt minden esetben cserélni kell. A fertőtlenítést különböző spray-k segítségével ugyan házilag is el lehet végezni, de az ilyen otthoni beavatkozások sosem jelentenek teljes megoldást, ezért célszerű mindig szakemberre bízni a feladatot. A gondos autós a klímaszezon előtt és után is ellenőrizteti a berendezést, de évente egyszer legalább ajánlatos fertőtleníttetni.

Milyen költségekkel számolhatok?

Sajnos sok autós próbál spórolni az autóklíma tisztításán, ennél fogva ellenőrzésre sem viszi el autóját, pedig ez hiba. A szakszerű ellenőrzéssel, tisztítással ugyanis a későbbi, jóval nagyobb kiadások is megelőzhetők, elég csak a hűtő, pláne a kompresszor cseréjére gondolni, ami akár több százezres tétel is lehet. A hűtőközeg szivárgásakor a feltöltést pedig nem is lehet házilag elvégezni, hiszen ehhez speciális berendezések és szakértelem szükséges.

Autóklíma tisztítás árak

A klímarendszer ellenőrzése, tisztítása, illetve a gáz feltöltése igazán nem kerül sokba. A szakszervizek az ellenőrzést 5000 forint körüli összegért végzik el. Az elvégzett szolgáltatások számától és fajtájától függően általában léteznek alap- és prémium csomagok.

Aktuális autóklíma tisztítás árak

Autóklíma töltés árak

Az alapcsomagban az ellenőrzés és a klímatöltés szerepel. Ha a feltöltött gáz mennyisége 600 gramm alatt van, akkor 15 000 forintot, ha pedig 600 gramm felett, akkor 20 000 forintot kell fizetni.

Aktuális autóklíma töltés árak

Ózonos fertőtlenítés árak

A prémium csomagban a fentieken túl már ózonos fertőtlenítés is benne van az árban. Itt is különböző a szolgáltatás díja, ha 600 gramm alatti, vagy 600 gramm feletti mennyiséget töltenek a rendszerbe. Előbbi esetben 20 000 forint, utóbbinál pedig 25 000 forint a szolgáltatás díja. Fontos tudni, hogy a szakszervizben kizárólag R134A típusú gázt tudnak a rendszerbe tölteni és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítés nem lehet teljes és hiteles, a pollenszűrő egyidejű cseréje nélkül.

Aktuális ózonos fertőtlenítés árak

Hasznos tippek a hosszú élettartamért

Általános tippek

Az autó klímarendszerének minél jobb működéséért és élettartamának megnöveléséért mi magunk is sokat tehetünk. Az első és legfontosabb, hogy a klímát még télen is kapcsoljuk be, hetente legalább egyszer. Erre egyrészt azért van szükség, mert így a kompresszor működését segítő kenőanyag keringését is elősegítjük, másrészt pedig a hűtőközeg mozgatásával elejét vehetjük a rendszerben megragadó vízben a penészgombák kifejlődésének. A klíma működtetésével a tömítések is megfelelő kenést kapnak, ezzel elkerülhetjük, hogy a tömítések megrepedezésével a hűtőközeg szivárogni kezdjen.

Autóklíma tisztítás házilag

Szintén elvégezhető házilag a klímahűtő felületének lemosása, amit évente egyszer, leginkább tavasszal érdemes elvégezni. Ezzel nem csak a lamellákat eltömítő leveleket, vagy bogarakat lehet eltüntetni, hanem a téli latyak által előidézett korrózió is megelőzhető. Ezt akár sima vízzel vagy tisztítóoldattal is elvégezhetjük. Az éves rendes tisztítás mellett 5-8 évente érdemes szakszervizben kiszereltetni a hűtőt és egy alaposabb tisztításnak alávetni.

Fontos, hogy az utazás vége előtt kapcsoljuk ki a klímát, ne miután megérkeztünk és épp leállítanánk az autót. Ezzel megelőzhetjük a gombák kialakulását és megtelepedését a rendszerben.

Gyakori szakszerű műszaki vizsgálat

A klímaberendezés helyes használata és rendszeres ellenőrzése nemcsak a rendszer élettartamát növeli, hanem az autózás élményét is nagyban növeli. A klíma megfelelő működése javítja a koncentrációs képességet, enyhíti a fáradtságérzetet, ezáltal növeli az autózás biztonságát. Nem utolsósorban pedig komoly költségektől is megóvhatjuk magunkat, ha odafigyelünk autónk klímaberendezésére.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan: Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11