A legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán

Kötelező a fagyos hónapokban téli abroncsokra váltani? Megbüntethet a rendőr közúti ellenőrzés során, ha elhasználódott a gumi? Használható hólánc télen a magyar utakon? Rengeteg urbánus legenda él a témakörben az autósok között. Összefoglalónkban bemutatjuk a legfontosabb KRESZ szabályokat a gumiabroncsok kapcsán.

A legfontosabb KRESZ szabályok gumiabroncs kapcsán

Ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően használja autóját, a KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) maradéktalan ismerete szükséges. A jogosítvány megszerzéséhez KRESZ-vizsga teljesítése kötelező. Tanórák, tankönyvek és gyakorló tesztek segítik a tesztre történő felkészülést. Az alapos és részletekre kiterjedő KRESZ tanfolyamok ellenére sok téves elképzelés kering. Ezért összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán. Az alábbi listában a témában 5 legtöbbet felmerülő kérdést válaszoljuk meg!

1. Téli gumi szabályok

A téli gumi mintázatának, anyagának és egyéb tulajdonságainak köszönhetően, megfelelő tapadást biztosít a fagyos hónapokban is. Segítségével biztonságosan közlekedhet a havas, jeges és csúszós útfelületeken is. De vajon kötelező a téli gumi használata a dermesztő évszakban?

Magyarországon nem előírt a téli gumi alkalmazása. Azonban a nemzeti fejlesztési minisztérium 72/2013. (XII. 2.) NFM rendelete pontosan definiálja, milyen abroncsokat tekinthetünk téli guminak. Téli gumi törvényi szabályozás:

„(17a) E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: „M+S”, „M&S”, „M.S”, „MS”,
„Winter”, „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra, „Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.”

Mi a helyzet a környező országokkal? Érdemes téli gumit beszerezni, ha sítúrára megyünk külföldre? Több EU tagállamban kötelező a téli abroncs szett használata. A változó szabályozás miatt, javasoljuk, hogy utazás előtt tájékozódjon az adott ország szabályairól.

2. Gumi profilmélység szabály

A gumi profilmélység nem csupán a törvényi előírások, hanem a vezetés biztonsága miatt is kiemelten fontos tulajdonsága az abroncsnak. A túlzott mértékben amortizált futófelületű abroncs tapadása csökken. Ez fokozhatja a vízen csúszás kockázatát és rontja a teljesítményt. 

A nyári és téli abroncs profilmélység jogszabály által meghatározott minimum értékkel rendelkezik. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, amely a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről rendelkezik, az alábbi módon szabályozza a gumi profilmélységet:

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

A gyártó azonban a törvényi előírásnál szigorúbb normákat javasolja. Mivel az amortizálódott futófelület kisebb tapadást nyújt, így téli gumik esetén a 4 mm, míg nyári gumik esetén a 3 mm minimális gumi profilmélység a javasolt.

3. Abroncsok műszaki állapot ellenőrzése

A bevezetőben említett KRESZ-vizsgán megtanult műszaki állapot ellenőrzés során az abroncsok állapotellenőrzése is fontos pont. Bár a művelet sort sokan nem végzik el, mégis a gumik ellenőrzése indulás előtt, mégis szükséges a biztonságos közlekedés miatt. Indulást követően észlelni a defektet veszélyes és fokozza a baleset kockázatát. A törvényi szabályozás a járművek közlekedésben való részvételének a feltételeiről így szól:

“A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát – az adott körülmények között indokolt módon – ellenőrizni.”

Megjegyzés: A teljes jogi szöveg a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól törvényrendeletben olvasható.

4. Hólánc használata Magyarországon

A tél hónapok beköszöntével az útfelületek jéggel borítottá válhatnak. Korszerű téli abroncsokkal is nehezebb a közlekedés az alacsony tapadású, tükörjég fedte utakon. Több környező ország hólánc használatát írja elő ilyen időjárásban. De mi a helyzet a hazai szabályozással? Magyarországon nem kötelező hóláncot használni télen, csupán javasolt.

Téli utazás előtt áll? Az alábbiakban bemutatjuk azokat az EU tagállamokat, ahol szükséges lehet a hólánc használata.

 • Ausztria: Kizárólag olyankor használható hólánc, amikor összefüggő jég- vagy hóréteg fedi az utat. További kritérium, hogy a hólánc csak olyan útfelületen használható, ahol nem okoz sérülést.
 • Csehország: Egyes útszakaszokon táblák jelzik a hólánc használatát. Erős havazás esetén kötelező a hólánc használata ezen útszakaszokon.
 • Franciaország: Minden autós számára kötelező a hólánc beszerzése. Bizonyos útszakaszokon kötelező az eszköz használata intenzív havazás esetén.
 • Horváthország: Az 5 centit meghaladó havazás esetén kötelező a hólánc felszerelése.
 • Norvégia: A norvég lakosok számára kötelező a hólánc használata.
 • Németország: Egyes útszakaszokon táblák szabályozzák a hólánc használatát. Fokozott havazás esetén kötelező az eszköz használata.
 • Olaszország: Kötelező a hólánc használata a sípályákhoz vezető utak többségén.
 • Svédország: A svéd lakosok számára kötelező a hólánc használata.
 • Szerbia: November 1. és április 1. között erős havazás esetén kötelező a hólánc használata. Bár nem jellemző, de a határátlépést is megtagadhatják hólánc hiányában.

5. Egyéb előírások és KRESZ szabályok gumiabroncs kapcsán

Számos további előírást és javaslatot fogalmaz meg a KRESZ a gumik kapcsán. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabbakat.

Egyéb előírások és KRESZ szabályok gumiabroncs kapcsán:

 • Tilos az ország egész területén szöges abroncsot használni.
 • Minden tengelyen azonos szerkezetű abroncsokat kell használni! Más szóval tilos a radiál és diagonál abroncsokat tengelyenként felcserélni!
 • Tilos olyan abroncsokat használni, amelyek bordázat közötti hornyait utólag mélyítették!
 • Azonos tengelyen lévő gumik esetén a méret, teherbírás, mintázat és szerkezet identikus kell, hogy legyen!
 • A gumiabroncs és felni átmérője nem térhet el!
 • Kizárólag a jármű előírásainak megfelelő sebesség- és terhelési indexű abroncsokat szabad használni!

Összegzés

Fenti cikkünkben bemutattuk a legfontosabb KRESZ szabályokat gumiabroncsok kapcsán. A törvényi előírásokra ne bürokratikus teherként, hanem a közlekedés biztonságát biztosító előírásoknak érdemes gondolni. A fenti előírások ismerete fontos ahhoz, hogy legálisan és balesetmentesen közlekedjünk.

Hírlevél feliratkozás

A Kumho Tire a TCR World Tour 2023 kizárólagos gumiabroncs beszállítója

A Kumho Tire (Iltaik Jung vezérigazgató) csütörtökön (helyi idő szerint) világraszóló szerződést írt
2023.03.21 13:51

AutoBild nyárigumi teszt 2023 225/45R18 előzetes forduló

Nagy várakozások előzik meg az AutoBild nyárigumi teszt 2023 eredményeit 225/45R18 95Y méretben. Ez
2023.02.28 14:22

ADAC nyárigumi teszt 2023 205/55 R16

Az ADAC nyárigumi teszt 2023 idén 50 éves jubileumi teszttel készült, így ennek fényében 50 abroncso
2023.02.22 10:49

Motorolaj jelölések: mit jelentenek a számok a dobozon?

Nehezen igazodik el a motorolaj jelölések között? Nem tudja mi a viszkozitás jelentése? Olajcsere el
2023.02.14 15:06

Mit jelent a gumi homologizáció?

A vulkanizáláshoz hasonlóan, a homologizáció is a kevésbé ismert műszaki fogalmak közé tartozik, ame
2023.02.06 14:22

A legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán

Kötelező a fagyos hónapokban téli abroncsokra váltani? Megbüntethet a rendőr közúti ellenőrzés során
2023.02.01 13:02