Milyen felnire milyen gumi használható?

Milyen felnire milyen gumi használható? Hogyan választható ki a megfelelő gumiméret? Eltérhetünk a gyári instrukcióktól a gumiméret választásakor? Cikkünkben a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg! Tudjon meg mindent a gumi- és felniméret kapcsolatáról!

Milyen felnire milyen gumi kell?

Gumiabroncs vásárláskor sokakban felmerül a kérdés: milyen felnire milyen gumi kell? Vásárláskor kritikusan fontos a méret megfelelőségre ügyelni, hiszen a felni- és gumiméret befolyásolja a közlekedés biztonságát és a vezetés kényelmét. A legfontosabb szabály, hogy a felni és gumiabroncs átmérője nem térhet el egymástól. Olykor a gyártói instrukcióktól eltérő méretű felnire felszerelhető a gumi. Ez korántsem biztonságos! Minden esetben kövesse a gyártói előírásokat a biztonságos vezetés érdekében.

Aranyszabály: A keréktárcsa és gumi átmérője nem térhet el egymástól. Mindkét érték szerepel a gumi és felni jelölések között. Ezt kötelező ellenőrizni vásárlás előtt.

Bizonytalan abban, hogyan tudja megtalálni a megfelelő méretű gumit és felnit? Kövesse az alábbi tippeket:

 1. Keresse meg a gépjármű műszaki adatait tartalmazó autó használati utasítást! A nyomtatott és gyakran digitálisan is elérhető dokumentum tartalmazza a felni és a gumi méretre vonatkozó előírásokat.
 2. Nem találta a dokumentumot? Semmi gond! Használja a weboldalunkon elérhető autótípus szerinti autógumi kereső modult! Az intuitív módon használható eszköz segítségével a gépjármű gyártója, típusa, gyártási éve és kivitele szerint kereshet abroncsot!
 3. Nem járt sikerrel? Szaktanácsért forduljon bizalommal szervizeink egyikéhez!

Gumiméret jelentése

A gumiméret jelentése az abroncs fizikai kiterjedése, vagyis a futófelület szélessége, profilarány és a keréktárcsa-átmérő. Ezek az adatok honnan ismerhetőek meg? A válasz egyszerű: az abroncs jelölésekből.

A gumik oldalfalát megtekintve hosszú számokból és betűkből álló kódsor látható. Az elsőre nehezen értelmezhető jelölés, gyakorlással másodpercek alatt valódi információ bánya lehet. A gumiabroncs jelölések értelmezésével másodpercek alatt megállapítható a gumi mérete. Ehhez nyújtunk némi segítséget a lenti példákkal.

Gumiabroncs méret jelölés

Példa: 225/45 R 17 94V

A gumiabroncs méret jelölés a félkövérrel kiemelt első tag. Ez a szám a futófelület milliméterben megadott mérete. Tehát a példában szereplő abroncs futófelülete 22,5 centiméter széles. 

Profilarány

Példa: 225/45 R 17 94V

A következő tag a profilarány, vagyis a százalékos érték, amely a gumiabroncs oldalfalának magasságát jelöli milliméterben a futófelület relációjában. A példában szereplő 45-ös érték alapján: 45% * 225 = 101,25. Következésképpen a gumiabroncs oldalfal magassága 101,25 milliméter.

Abroncs szerkezet

Példa: 225/45 R 17 94V

A sorozat következő eleme az abroncs szerkezetet jelöli. Modern gumik esetén általában R (radiál) betű látható az oldalfalon. A radiál abroncs típus nevét onnan kapta, hogy a szerkezetet erősítő szövetrétegek sugár irányba helyezkednek el a forgástengely relációjában. Régebbi abroncsoknál látható a D (diagonál). Ezen gumiknál szerkezetet erősítő szövetrétegek sugár irányba helyezkednek el a forgástengelyhez képest.

Keréktárcsa-átmérő

Példa: 225/45 R 17 94V

A következő fontos gumiméret jelölés a keréktárcsa-átmérő. A numerikus, colban kifejezett jelzés azt mutatja, hogy mekkora átmérőjű felnire illeszkedik a gumiabroncs. Az adat értelmezéséhez fontos tudni, hogy 1 col = 2,54 centiméter. A fenti példában 17 * 2,54 = 43,18 centiméter a keréktárcsa-átmérő. Tehát a gumi jelölés alapján megállapítható, hogy a 43,18 centiméter átmérőjű felnire illeszkedik az abroncs.

Súly- és sebességindex

Példa: 225/45 R 17 94V

Végül pedig a súly- és sebességindex található a sor végén. Míg az előbbi a maximális megengedett sebességet mutatja meg, addig az utóbbi az abroncsonkénti legnagyobb terhelhetőséget. Hogy mit jelent a példában szereplő érték?

 • A 90-es szám az jelenti, hogy egy gumiabroncs maximálisan 670 kilogrammnyi terhelést bír.
 • A V jelölés pedig az takarja, hogy a gumi maximális sebessége 240 kilométer/óra.

Felniméret

A fent bemutatott gumiabroncs jelölésekhez hasonlóan, a keréktárcsán is szerepel egy informatív kódsor. A felni méretek könnyedén azonosíthatóak a jelölés értelmezésével. Mutatjuk, melyek a legfontosabb tudnivalók!

Osztókör

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Az osztókör (PCD) alapján két dolog állapítható meg a példában szereplő felniről:

 • a csavarok száma 5,
 • a csavarfuratok közepét szegő kör átmérője 100 milliméter.

Középsík eltolás

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A soron következő elem a középsík eltolás, más néven besajtolási mélység vagy ET-szám. A felni középvonala és a kerékagy felfekvési síkja közötti távolságot mutatja milliméterben kifejezve. Megkülönböztetünk negatív, nullás és pozitív ET-számot. A példa esetében kijelenthető, hogy a gépjármű külsejéhez áll közelebb a felfekvő felület a felni középvonalához viszonyítva.

Lemezfelni profil

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A kódsor következő eleme a lemezprofil (pántprofil). A jelölés alapján megismerhető kerékabroncs peremének kialakítása. A fontosabb jelölések:

 • CH (combination hum): Kombinált púppal erősített felni szerkezet.
 • EH2 (extended hump): Megerősített púpokkal felszerelt  felni szerkezet.
 • EH2+: Extrán megerősített púpokkal felszerelt  felni szerkezet.
 • FH (flat hump): Lapos púppal erősített felni szerkezet.
 • FH2 (double flat hump): Dupla lapos púppal erősített felni szerkezet.
 • H (hump): Egy púppal erősített felni szerkezet.
 • H2 (double hump): Dupla púppal erősített felni szerkezet.

Tehát a példában szereplő H2 lemezprofil kódból tudható, hogy a pántprofil dupla púppal erősített.

Felni átmérő

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A félkövérrel kiemelt szám a colban megadott felni átmérő. Minden esetben azonos kell, hogy legyen a keréktárcsa és a gumiabroncs átmérője. A fenti példához hasonlóan az érték elszámolható centiméterben, az alábbi módon: 15 * 2,54 = 38,1. Tehát, a példában szereplő felni átmérője 38,1 centiméter.

Pántszarv magasság (kerékpánt-perem magasság)

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A pántszarv magasság (kerékpánt-perem magasság) kiemelten fontos jelzés. Nem a gyártói instrukcióknak megfelelő jelzésű felnit választott? Ezzel jelentős kár tehet autójában. Ragaszkodjon a gyártói előírásokhoz minden esetben.

Pántszarv magasság típusok:

 • A: Kerékpárokon, motorokon, targoncákon és tehergépkocsikon használt.
 • B: Személygépkocsikon használt.
 • D: Kerékpárokon, motorokon, targoncákon és tehergépkocsikon használt.
 • E: Nehéz és középnehéz tehergépkocsikon használt.
 • F, G és H: Nehéz gépkocsikon használt.
 • J: Személygépkocsikon használt. A legnépszerűbb pántszarv jelölés.
 • JJ: Terepjárókon használt.
 • P, K: Veterán gépkocsikon használt.
 • S, T, V és W: Haszongépjárműveken használt.

Felni szélesség

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A kódsor elején található érték a felni szélességet jelöli colban. A keréktárcsa szélesség centiméterben 5 ½ * 2,54 = 13.97.

Gumi és felni mérettáblázat

Bár a keréktárcsa és gumi átmérője nem térhet el egymástól, a szélességük igen. A gumi és felni mérettáblázat első oszlopában a keréktárcsa szélesség colban, míg második oszlopában a gumiabroncs szélesség milliméterben szerepel.

Keréktárcsa szélesség (col)Min. – max. gumiabroncs szélesség (miliméter)
5155-185
5,5165-195
6175-205
6,5185-215
7195-225
7,5205-235
8215-245
8,5225-255
9235-265
9,5245-275
10255-285
10,5265-295
11275-305
11.5285-315
12295-325
12,5305-335
milyen felnire milyen gumi

Milyen felnire milyen gumi használható? Ezeket az egyéb szempontokat vegye figyelembe!

Cikkünk megválaszolta a sokakban felmerülő kérdést: milyen felnire milyen gumi használható? Felni vásárláskor a méretmegfelelőségen kívül egyéb szempontok is felmerülhetnek. A választáskor mérlegelendő legfontosabb aspektusokat foglaltuk össze:

 • Egyedi igények: Szükségesnek gondolja az alufelnit, vagy elegendőnek gondolja a lemezfelnit? Sportosan vezet és fontos, hogy a finom küllők fokozzák a fékek lehűlését? Vásárláskor mérlegelje egyedi igényeit!
 • Ár: Több tucat keréktárcsa gyártói közül válogathat weboldalunkon. A termékek áraiban jelentős szórás mutatkozik. Válassza az igényeinek megfelelő ár-érték arányú felnit!
 • Megbízhatóság: A közlekedés komfortját és biztonságát jelentősen befolyásolja a keréktárcsa minősége. Sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársaink a termékbeszerzéskor extra figyelmet fordítanak a minőségre. Webáruházunkban kizárólag megbízható felnik találhatóak.
 • Vásárlói visszajelzések: A szakmai cikkek és tesztek mellett érdemes lehet autós fórumokat, termék oldalakat és egyéb forrásokat is megismerni vásárlás előtt.

Hírlevél feliratkozás

Mit jelent a gumi homologizáció?

A vulkanizáláshoz hasonlóan, a homologizáció is a kevésbé ismert műszaki fogalmak közé tartozik, ame
2023.02.06 14:22

A legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán

Kötelező a fagyos hónapokban téli abroncsokra váltani? Megbüntethet a rendőr közúti ellenőrzés során
2023.02.01 13:02

A Falken Tire hivatalos partnere a 2023-as férfi IHF kézilabda-világbajnokságnak

A Falken Tire Europe a 2023-as IHF férfi világbajnokság hivatalos partnere lesz a közelgő tornán. Az
2023.01.27 10:19

Újabb szuperautóra gyárt gumiabroncsot a Bridgestone

A Bridgestone a Lamborghini Huracán STO, EVO és Tecnica modellek után a Huracán Sterrato egyetlen és
2023.01.23 10:31

Fizet a casco és kötelező biztosítás, ha nincs téli gumi?

Vajon kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata Magyarországon? Fizet a casco és kötelező b
2022.12.21 13:28

Benzinár: így spóroljon a magas ár mellett a gumiabroncsokkal

A benzinár emelkedés miatt jelentősen költségesebb lett a közlekedés. Bár az üzemanyag árát nem tudj
2022.12.21 13:25